Living Costs In Turkey
 

Levnadskostnader i Turkiet

Turkiet har kommit att bli en ren livsstilsdestination för kräsna utflyttade som har blivit förälskade i det fanstastiska, landskapet och den fascinerande historian och kulturen. 

Levnadskostnaderna i Turkiet för de flesta varor, affekter och tjänster är oerhört billiga och prisvärda.

Frukter och grönsaker aktuella för säsongen är oftast väldigt billiga i Turkiet p.g.a att jordbruket är en stor del av Turkiets produktion, variationen och kvaliteten av färskvaror i de många marknaderna över hela landet är i allmänhet exceptionellt billiga.
 

De enda sakerna som kostar mer än i Europa är telefoner, särskilt mobiltelefoner och tillkommande samtalskostnader, bensin och internet. Att skaffa internet är dyrt nog men sedan tillkommer månadskostnaderna som är orimliga jämfört med vad ni kanske betalar hemma till exempel. Samma gäller för bensinen då kostnaderna förknippade med att äga en bil i Turkiet är rätt höga vilket gör att många med sommarhus i Turkiet förlitar sig på kollektivtrafiken.

Att äta ute i Turkiet kan vara väldigt billigt - så billigt att för vissa är det billigare än att laga egen mat! För att äta billigt och gott bör du gå till en restaurang som är välbesökt av lokalbefolkningen eller gå till en som serverar turkisk mat. Även i de stora resorterna är det möjligt att att äta ute för mindre än 20€ per person - och detta anses vara dyrt bland lokalbefolkningen! Alkohol, importerad sprit, vin och öl är dyrt men det spelar ingen roll då Turkiet har en fantastisk lokal ölsort, Efes och eget vin samt att de producerar egna versioner av populära spritsorter - om du frågar efter lokala spritsorter och groggvirke kan du komma undan med en tredjedel av priset än om du frågar efter märken som Bacardi och groggvirke till exempel.

För ett pars veckohandling kan "notan" hamna mellan på 65€ - 80€ (såvida inte de inte handlar importerad mat) och du kan alltid reducera den summan signifikant genom att hanlda hos den lokala slaktaren för kött, saluhallen eller marknaden för färska produkter och undvika snabbköp helt och hållet.

 

Tjänster och Verktyg:

Elektricitet

Elförsörjnigen i Turkiet är 220 volt och stickpropparna har två pinnar i motsats till tre som ofta används i Europa. De flesta elektriska produkter från Europa kan användas i Turkiet utan adapter. I och med att efterfrågan på elektricitet snabbt stiger, klarar ibland elnäten i vissa delar av Turkiet inte av den stora belastningen och har däför ofta strömavbrott.

 

Vatten

Kranvattnet i Turkiet kan användas för tandborstning, men det är inte rekommenderat för att dricka. Iställer kan du köpa vatten på flaska från butikerna och snabbköpen.
Kranvattnet mäts och räkningen skickas antingen månadsvis eller per kvartal.

Naturgas
Naturgas för matlagning och varmvatten kommer i metallcanister. Dessa beställs från lokala leverantörer och levereras direkt till din dörr.

Kommunikation:

Telefon
Det turkiska telefonnätet drivs av Turk Telecom. Önskar du en telefonlinje kommer du behöva tillhandahålla bevis på adress, ditt pass och bankuppgifter. Räkningar utfärdas månadsvis och kan betalas med direktdebitering. 

Mobiltelefoner
Där finns ett flertal mobiloperatörer i Turkiet. Du kan ha fasta abonnemang eller kontantkort. Påfyllnaskort kan köpas i de flesta butiker och bensinstationer. 

Internet
Bredband finns tillgängligt i de flesta områdena, men är dyrt jämfört med Europa. 3G internet finns tillgängligt hos de olika operatörerna.

Mat och Shopping

Grönsaker och frukt är generellt fräschare och mer smakfulla än i Europa. Många kommer och går under säsongen. Tomater, Paprika, Bananer, Sallad och Äpplen finns tillgängligt året runt. Det bästa stället att handla färsk frukt och grönsaker är på den lokala marknaden. Där finns dussintals av stånd som säjer frukt, grönsaker, ost, fisk, oliver och nötter.

Den turkiska huvudvaran är bröd, men även potatis och ris äts ofta.

De största matkedjorna i Turkeit är Migros, Tansas, Carrefour and Kipa (Tesco).

 
+90 (242) 528 73 10
info@alanyaeasyhome.com
Copyright 2004 - 2019 | www.easyhometurkey.se